• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Lokeren, 20-21 augustus 2016

VlaS-sportclubbegeleider Kira Verleye woonde het EK staande wip bij in Lokeren.

Op zaterdag kon je er de jeugd bewonderen. Wat mij meteen opviel was het grote enthousiasme. De Belgische jeugd zette meteen de toon met strijdkreten. 

Ik kreeg ook een woordje uitleg van de nieuwe voorzitter van de KNBBW, Marc De Bruyne. Die legde mij uit dat er bij de jeugd een selectie wordt gemaakt van verschillende leeftijden. Het zijn niet steeds de beste die geselecteerd worden. Op die manier krijgt iedereen een kans om zich te bewijzen op een Europees kampioenschap. Deze sportieve gedachte sprak mij aan.

Winnaars

Bij de jeugd op zaterdag:

  • Ploeg: België

Belgisch ploegleidster Jessica Vandenbranden (24, St. Seb. Tubize) kon de Belgische jeugd naar de overwinning coachen.

  • Individueel: Frankrijk, Nathan Pohier van Saint Pierrebrouck

De vier Belgische jeugdschutters die de koningsvogel naar beneden haalden waren: Djordy Van Roye (18, Zedelgem WT), Melissa Vandenbranden (18, St. Seb. Tubize), Bjarne Vandevelde (17, Zedelgem WT) en Aaron Adam (15, St. Kath. Kuurne). Zij moesten de duimen leggen voor de Fransman.

Bij de senioren op zondag:

  • Ploeg: Nederland
  • Individueel: Nederland, André Elegeert van Terneuzen

Bij de volwassenen was Christian Raman (57, St. Seb. Overmere) ploegleider van dienst. België had een groot aantal schutters voor de individuele afkamping, nl. Kevin Vanneste (31,St. Seb. Woesten), Nic Verdonckt (48, St. Seb. Nukerke), Filip Verbist (43, Elewijt St. Hub), Mario De Cuyper (46, Ieper WT), Bram Uvyn (34, KNBBW), Jochem De Vogelaere (29, St. Seb. Asper), Philip De Veirman (57, Kallo Vrij & Blij), Andie Allonsius (49, St. Seb. Kaprijke), Marc Van Landeghem (56, Haasdonk dorp), Kenny Traens (23, Zedelgem WT).  Ook hier konden de Belgen hun favorietenrol niet waarmaken.

EK sta wip16 1 kopie

Een zomer lang, over twaalf wedstrijden die meetellen voor het klassement komen een 125-tal verschillende spelers samen om een gooi te doen naar de fel begeerde titel van zomertrofeewinnaar bij de Vlaamse Krulbolbond vzw. Voor wie ambitie heeft om bovenaan het klassement te eindigen verloopt het niet altijd naar wens. Zo hangen ook de topspelers elke wedstrijddag immers af van de loting. Toch komen ook dit jaar de betere spelers vooraan in het klassement postvatten. Vooral Marc Welvaert (63, Sint-Laureins) verkeerde dit jaar in topvorm. Zijn voorsprong werd echter op de laatste dag -met wat geluk- tenietgedaan door een ouwe rot in het vak: Romain Lameire (73, Knesselare).

Op de finaledag van 6 augustus te Ursel hebben zowel Marc Welvaert als Romain Lameire zich echter niet kunnen verdedigen in de finale. Ze werden beide vroegtijdig uitgeschakeld. Wél in de finale verschenen Julien Vanderostyne (85, Sint-Laureins), Richard Sierens(72, Adegem) en Robert Braet (vorig jaar verliezend finalist). Ze speelden tegen Freddy De Vreeze, Ludwig Goethals en Hubert Van Hoecke.
De eerstgenoemde ploeg kwam 7-2 voor maar laat de tegenstander terug in de match komen bij 7-7. De achtervolgers moeten in de laatste twee ends toch hun meerdere erkennen bij een 9 – 7 eindstand.

Zomertrofee finale Braet Robert kopie

Geel, 29-30-31 juli 2016

Dit jaar werd er reeds voor de vijfde maal een EK katapultschieten georganiseerd. De Vlaamse Katapultbond kon terug rekenen op de medewerking van de aangesloten clubs. Gastclub was dit jaar de Geelse Katapultclub.
Er kwamen buitenlandse schutters uit onder andere Tsjechië, Italië, Baskenland, Slowakije, Duitsland en Engeland binnen. Engeland was er voor het eerst bij.

De struifvogelmaatschappij liet de buitenlandse katapultschutters en bezoekers kennismaken met het struifvogelspel.

Hoewel de Engelse heren met vizieren op hun katapult schieten, was het toch de uitgeweken Nederlander Max Sillen (zie foto) die onder de Belgische vlag de eerste plaats haalde met 112 punten. Bij de dames was de top drie volledig Belgisch gekleurd. Ook bij de jeugd was het allemaal België, hier stond voor het eerst een meisje op het hoogste schavotje.

Op zondag vond dan het EK voor Landenteams plaats. Per land mochten er vier schutters aantreden. De kamp werd over vier ronden betwist. De Italianen waren hierin te sterk en lieten het Tsjechische team net achter zich. Het Belgische team kon beslag leggen op de bronzen medaille.
Iedereen zal volgend jaar terug op de afspraak zijn voor het EK in Kralupy, Tsjechië.

EK kata max sillen

Ursel, 21 juli 2016 

Een 180-tal dames en heren hadden zich ingeschreven om een gooi te doen naar deze 51ste Wereldtitel van de Vlaamse Krulbolbond vzw. De dames werden als duo geloot en de heren trokken als trio de krulbolbaan op.

Combinatie van jong en oud overklassen de tegenstand

We hebben een lijstje van favoriete kandidaten opgesteld aan de hand van de uitslagen van de voorbije maanden: Kathleen Gyselinck, Christiane Vervinckt, Brigitte Van Den Heuvel, Mieke Millecam, Darly Claeys, Linda Van Waes en Kathy De Baets.  Dat zijn meer dan genoeg kandidaten voor een spannend wereldkampioenschap, vooral omdat ook een aantal ‘outsiders’ hun opwachting maken.

Uiteindelijk bleek de finale slechts eventjes spannend te blijven. Het duo Darly Claeys (64, Knesselare) & Tatiana Van der Jeugt (27, Eeklo) nam het op tegen Mariette De Craene (68, Lochristi) & Christiane Vervinckt (66, Mariakerke).  Darly enTatiana lopen gezwind uit tot een 5-0 voorsprong. Mariette en Christiane doen nog mee tot 7-3 maar daarna toont Tatiana, getipt was als één van de gevreesde ‘outsiders’, geen genade en zorgt voor een klinkende 9-3 overwinning.

Ook herenfinale eindigt met groot verschil

Bij de heren werden het duo Marc Welvaert, leider in het Crelan Tornooi en Herwig Goethals getipt als favorieten. Beide heren werden echter al vroeg uitgeschakeld, waardoor de weg open lag voor een resem andere kanshebbers.  Ook hier beloofde de finale veel spanning... Het trio Luc Dauw (51, Knesselare), Walter Bauwens (53, Ertvelde) & Johan Dobbelare (59, Eeklo) nam het op tegen Robert Jonckheere (80, Sint-Laureins), Dirk De Craemer (53, Oostkamp) & Wesley Ruebens (27, Sint-Margriete). Robert en zijn maten hadden tijdens de halve finale mogen rusten en gebruikten deze om de zwakke en sterke punten van de tegenstander te observeren. Wesley en Dirk spelen top in de eerste ends, ze werken goed samen en Roberts team loopt zo gestadig uit tot een 1-7 voorsprong. Robert, ondertussen 80 jaar, bolt dan enkele staanders (nvdr: goed gebold maar pech: de bol valt niet maar blijft staan tegen de staak waardoor hij makkelijker weg te schieten is en de schuttersbol zelfs kan winnen), maar zijn maten Wesley en Dirk konden telkens alles opruimen waardoor de kampioenentitel met een 9-2 overwinning gevierd kon worden.

Wereldkampioenen 2016 krulbol kopie

Meer, 26 juni 2016 –

De laatste zondag van juni is een hoogdag voor de Nederlandse en Belgische twintig meter kruisboogschutters. Die dag staat namelijk in het teken van de jaarlijkse interland. Dit jaar mochten de Verenigde Vrienden uit Meer de organisatie op zich nemen.

Iedere schutter kreeg vier proefschoten en tien geldige schoten. Een selectie van 24 schutters per land, strijden voor de eer van hun land en de felbegeerde wisselbeker.
Er waren zestien banen voorzien. Op deze manier konden er acht schutter per land in competitie aantreden. Per land werden de resultaten van de twintig beste schutters samengeteld om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Met een score van 1923 punten werd Nederland de winnaar in deze interclub. België kwam slechts 15 punten te kort. Deze “nederlaag” is wel een sterke verbetering tegenover de vorige jaren. Het verschil wordt kleiner. Individueel was de Nederlander Charlo Jochems de absolute winnaar met een maximum score van 100/100. Na barrage voor zilver haalt Jac Van Bekhoven (Nl) het voor onze landgenoot Carlo Schollaert (57, Geraardsbergen) die brons haalt.

kruisboog winnaars interland Meer 2016 met voorzitter

Luxemburg, mei 2016

Het tweejaarlijks terugkerend Wereld Kampioenschap schaarbaankegelen (9-pin) is een hoogdag voor de sportkegelaar. Met meerdere Vlamingen in de Belgische ploeg manifesteerde België met haar goede resultaten.
De zes deelnemende landen waren: Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Nederland, Brazilië en België
De Belgische ploegen waren samengesteld door middel van selectiewedstrijden. Sportleider Guido Van Alsenoy kwam zo uit bij volgende teams:
heren: Bob Knors (63, Beveren) en Guido Van Alsenoy (71, Ekeren) uit Vlaanderen, Michael Hennes als Duitstalige en de Franstaligen Marc Authelet en Roland Backes.
dames: Marcella Hermans (60, Mortsel) en Linda De Permentier (69, Ekeren) uit Vlaanderen en Myriam Charlier uit de Duitstalige gemeenschap.
We slaagden erin om meermaals de kroon op het werk te zetten: éénmaal goud en driemaal brons. Onze Waalse broeders vormden het Tandem-team Heren en behaalde goud. Het Tandem-team Dames bestond uit Myriam Charlier en ons VKF-lid Marcella Hermans, zij wonnen brons. Ook het team dubbel gemengd behaalde brons. Tenslotte legde de Belgische landenploeg Heren wellicht het moeilijkste parcours af: na een spannende voorronde (nipt geplaatst), behaalden we brons in de finaleronde. Dat zowel de dames als de heren in het enkelspel maar nipt brons verloren, vervolledigt de straffe sportieve prestatie op dit WK. Meer info en foto's vind je hier.

WK schaarbaanploeg BE

Brugge, 7 mei 2016

KTA Brugge was op zaterdag 7 mei het trefpunt voor schoolschaken. Er namen 372 deelnemers mee aan het BK Schoolschaken. Deze deelnemers kwamen uit 79 scholen. De jongste deelnemers zijn geboren in 2009 en dus 7 jaar jong. Philippe Vukojevic was er wedstrijddirecteur en gaf me meer uitleg over waarom schaken zo belangrijk is voor kinderen. Het is goed voor de ontwikkeling van het kind en het is een sociaal gebeuren. Iets wat je misschien niet meteen zou verwachten van schaken.
Het aanleren van schaken wordt in Howest gegeven aan de lerarenopleiding. Hier vind je alvast meer info.

Terug naar het Belgisch schoolschaakkampioenschap. Er waren twee categorieën in het schoolschaken, de lagere -en de secundaire school. De winnaar in de categorie “lagere school” is Gemeentelijke School Wippelgem uit Oost-Vlaanderen geworden. Ook bij “secundaire school” won een Oost-Vlaamse school: het O.-L.-V.-ten Doorn uit Eeklo. Proficiat aan alle jonge schakers!

schoolschaak klein