• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Tijdens het laatste weekend van juli was er een gezellige drukte op de speelplaats van basisschool De Notelaar in Wijnegem. Honderd katapultschutters uit zeven Europese landen kwamen er samen om het tegen elkaar op te nemen in het internationaal katapultkampioenschap. De Vlaamse Katapultbond organiseert om de twee jaar dit grootse tornooi en dit jaar was de gastvereniging De Antwaarpse Katapultclub.

Lees meer: Internationaal talent uit zeven landen present op katapulttornooi

Van 11 tot 18 juni 2011 werd de duitstalige gemeemte Kelmis (provincie Luik) overspoeld door internationale schaarbaankegelaars. De organisatoren waren het Koninklijk Belgisch Kegelverbond en de plaatselijke kegelclub van Kelmis. In de sporthal van Kelmis werd de bestaande accommodatie uitgebreid van vier naar zes kegelbanen. Argentinië, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en België waren van de partij. Oostenrijk, Italië en Taiwan moesten vroegtijdig afhaken. Elk land vaardigde zijn vier beste spelers af. In de nationale preselectie konden de Vlamingen niet op tegen de Waalse en de Duitstalige tegenstand.

Alhoewel Duitsland in de meeste categoriën domineerde kon ons land toch ook enkele medailles behalen. Het Belgische Dames team veroverde de zilveren medaille. Sandy Hofmans bezorgde België bij de dames individueel een bronzen medaille en ook in de categorie Tandam mix (één dame + één heer) werd het brons weerhouden door Myriam Charlier en Dieter Thomas. Het hele kampioenschap werd gekenmerkt door een vriendschappelijke en sportieve sfeer. Voor het wereldkampioenschap van start ging, kon iedereen die interesse had deelnemen aan het ‘Kegelen voor allen’ tornooi. Dit kennismakingstornooi was een mooie promotie voor het schaarbaankegelen.

De competitie 'Tornooi van de Weekbode' startte vorig jaar september met zestien ploegen in drie categoriën. In categorie A streden de beste bolders in 30 wedstrijden voor de overwinning. Het werd een nek-aan-nek race tussen bolders van de ploeg Au Grand Café, Poelkapelle-A en Oostnieuwkerke. Deze laatste kon zich naar de nummer één duwen met 18 gewonnen wedstrijden op 30. De tweede plaats moest beslist worden door het aantal bollen want zowel Au Grand Café als Poelkapelle-A hadden 17 overwinningen op hun naam mogen schrijven. Met een verschil van 8 bollen mag Au Grand Café huiswaarts keren met het zilver. In de categorie B en C werden 24 wedstrijden beslecht en hierin mogen respectievelijk Kortemark (19 gewonnen wedstrijden) en Schiervelde (17 gewonnen wedstrijden) zich aan jaar lang kampioen noemen.

Ook de eerste Memorial St. Honoré liep op zijn einde. De finale werd gespeeld op zondag 3 juli 2011 in St. Honoré in Houthem. De opkomst voor deze finale was groot. Het Eernegems duo Wilfried Vanhoutte (65j) en Roger Raes (72j) namen het op tegen Ronny Dewachtere (60j) en Greta Damman (52j) van Oostnieuwkerke. Greta kon enkele prachtige schoten neerzetten waardoor ze de overwinning binnenhaalden met 24 – 21.

Het Kampioenschap van België Gaaibol kon dit jaar opnieuw op heel wat bijval rekenen. Tijdens het eerste weekend van juli mocht de gaaibolvereniging ‘Komen en Gaan’ uit Maldegem een 320-tal gaaibolders verwelkomen in de voetbalkantine van Excelsior Donk. Het ploegenkampioenschap bij de heren werd gewonnen door de Gezelschapsvrienden 1 van Maldegem. Ze scoorden 112 op 150 punten. Bij de dames ging de ploeg van café ’t Kloefke met de gouden plak aan de haal.

Op zondag 19 juni 2011 vond de interland België – Nederland plaats voor de discipline 20m. Deze wedstrijd werd betwist op Nederlands grondgebied nl. in de sporthal De Beuk in Oudenbosch. Traditioneel wordt een interland geopend met de volksliederen en het hijsen van de landsvlaggen. Elk land vaardigde 24 schutters af om de strijd aan te gaan. Deze werden verdeeld over drie doorgangen van acht schutters. Elke schutter mocht 10 schoten plaatsen. Er werd indoor geschoten op 16 individuele automatische banen. De eerste doorgang bezorgde de Nederlanders een mooie voorsprong. Acht schutters schoten in totaal 770 punten samen en Jos Willemsen (Nl) behaalde een volle 100 punten over 10 geplaatste schoten. België hinkte hier al 35 punten achterop. Een goede maar spannende tweede doorgang bezorgde België 756 punten net eentje minder dan de noorderburen. Daarna volgde de beste doorgang voor België met 767 punten maar ook de Nederlanders plaatsen hun beste doorgand met 780 punten. Voor de landentelling worden de schoten geteld van de twintig beste schutters van elk land. Nederland won met 1935 punten en België behaalde 1897 punten.

Met 6 clubs en 90 deelnemers, waarvan 70 heren en 20 dames werd de afgelopen weken het Vlaams Kegelclubkampioenschap betwist. De gastheer van de wedstrijd was De Forsbol uit Dilsen-Stokkem. Tijdens de voorrondes, die van 28 mei tot 12 juni liepen werd al duidelijk dat Opglabbeek de te kloppen ploeg zou zijn. Hun zesde geklasseerde speler behaalde reeds 87 kegels in 15 worpen. De zes beste spelers per club mochten de finale beslechten op zaterdag 18 juni 2011. Kegelclub ’t Zéélke van Opglabbeek haalde de verwachtte titel binnen met 330 kegels. Op een mooie tweede plaats eindigde K.C. Kelberg uit Schaffen met 309 punten en De Forsbol Dilsen moet tevreden zijn met een derde paats met 306 kegels. Volgend jaar zal Opglabbeek de gastvrouw zijn voor het Vlaams Kegelclubkampioenschap.

Op zaterdag 18 juni 2011 vond in sporthal ’t Zillebeek in Beveren het jaarlijks clubkampioenschap schaarbaankegelen plaats van de Beverse Kegelclub.

Bij de U-14 (jongeren onder de veertien jaar) werd met 60 ballen gespeeld telkens naar de volle negen kegels. Brent Cornelis (13j, Temse) werd met 373 kegels clubkampioen in zijn jeugdcategorie. Bij de U-16 werd gespeeld naar 15 volle, 15 afruimen, 15 volle en 15 afruimen. Christophe Goossens (15j, Beveren-Waas) kroonde zich tot winnaar met 308 kegels. Bij de sportkegelaars was de strijd hard. Zij moesten spelen naar hun reeds eerder geworpen hoogste individuele score. Alfred Brocken (72j, Beveren-Waas) kan zich met 710 kegels (8 minder dan zijn hoogste individuele score) een jaar lang clubkampioen noemen.