• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Op zondag 13 maart 2011 vond de jaarlijkse tweekamp plaats tussen de St.-Jorisgilden Kempen en het Antwerps Kruisboogverbond. In het lokaal van de gastvereniging St.-Jorisgilde te Meerle streden de schutters op de afstand 6 meter om de overwinningsbeker.

Er waren twee teams waarin de zestien beste schutters werden opgesteld van zowel het Antwerps Kruisboogverbond als van de St.-Jorisgilden Kempen. De kamp ging gelijk op daarna namen St.-Jorisgilden Kempen voorsprong met een klein puntenverschil. Na de derde ronde moest Antwerpen zich gewonnen geven. Met een einduitslag van 1517 tegenover 1495 namen de St.-Jorisgilden de beker mee naar de Kempen.

In Trend 4/2010 maakte VlaS bekend dat K.H.M. St.-Sebastiaan Lochristi bezig was met het uitbouwen van een nieuwe schuttersstand in samenwerking met de gemeente. De schuttersstand is af en klaar voor het handbooggeschut. Op zaterdag 26 maart 2011 vindt de officiële opening plaats, de openingsschieting gaat door op zaterdag 2 april. Iedereen is van harte welkom vanaf 14.00u op de schuttersstand van het gemeentelijk sportterrein in de Bosdreef in Lochristi.

Waar VlaS zich concentreert op de Vlaamse traditionele sporten, startte Sportiv afgelopen maand een project rond traditionele sporten van de allochtone bevolking in België. Want net zoals de Vlaamse traditionele sporten, zijn ook deze sporten een verrijking voor onze cultuur. Daarnaast kan het ook interessant zijn om varianten van onze traditionele sporten te leren kennen. Ken je een vereniging waar er een traditionele sport uit het buitenland beoefend wordt, aarzel dan niet om ons te contacteren!

Eind 2010 mochten we de Sint Sebastiaansgilde uit Kalmthout aansluiten bij Sportiv. We heten deze 14 doelschutters van harte welkom!

De cijfers tonen aan dat touwtrekken een populaire sport is in de Kempen. Merksplas was in 2010 met 3,7 touwtrekkers per duizend inwoners de meest actieve gemeente wat betreft het touwtrekken, op de voet gevolgd door Retie met 3,44 touwtrekkers per duizend inwoners. In absolute cijfers staat Brecht bovenaan het lijstje met 4 clubs die aangesloten zijn bij de BTB. Deze clubs hebben samen 47 leden. Retie en Merksplas volgen met respectievelijk 35 en 30 leden.

De Berketrekkers uit Merksplas hebben in totaal 40 leden waaronder enkele leden uit de buurgemeenten en zelfs uit Nederland. Onder deze 40 leden zijn er ook 8 dames. De plannen zijn er om een nieuwe accommodatie te bouwen zodat de touwtrekkers in nog betere omstandigheden kunnen sporten. Men wil dit jaar nog starten met de bouw van een nieuwe touwtrekhal die klaar zou moeten zijn bij de vieringen rond het 25-jarig bestaan in 2013.

Op zondagmiddag 28 november werd de nieuwe brug tussen Rijkhoven en Alt-Hoeselt geopend in het bijzijn van politici en de inwoners van beide dorpen. Er werd een touwtrekwedstrijd georganiseerd om te beslissen welk dorp zich voor een jaar lang de eigenaar mocht noemen van de brug. Beide burgemeesters namen samen met enkele schepenen het initiatief gevolgd door enkele inwoners. Maar tijdens het touwtrekken liep het mis. Het touw brak doormidden en de deelnemers vielen hard tegen de grond. De schade was beperkt maar dit is een mooi voorbeeld hoe onbezonnenheid tot ongevallen kan leiden. Was er een goede initiator aanwezig geweest kon dit incident vermeden worden want iedere initiator touwtrekken weet dat het onverantwoord is om zo’n massa volk aan één touw te laten trekken.

Schrijf je in voor de cursus Initiator Traditionele Sporten

Zondagnamiddag 17 oktober 2010 vond de eerste finale van het nieuwkomerstornooi plaats in moderne trabolaccommodatie van Ardooie. Dit is het hoogtepunt van een nieuw initiatief waar de West-Vlaamse trabolfederatie vorig jaar mee startte. Een gans jaar lang speelden twee bolders samen met een nieuwkomer. De nieuwkomer werd intens gecoacht om de ‘truken’ van de sport te leren. 28 drietallen namen deel aan dit nieuw initiatief. Twee trio’s werkten de finale af. Een 75-tal bezoekers kwamen de duellerende trabolploegen aanmoedigen. Met grote voorsprong won de ploeg van Ronny Dewachtere (59j, Roeselare), Greta Damman (51j, Roeselare) en Jamel Bulcke (39j, Poelkapelle). Het bestuur van de West-Vlaamse trabolfederatie feliciteerde de winnaars met een mandje vol lekkers.