• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

110 jaar geleden is in het uiterste Noorden van de provincie Antwerpen in Meer (deelgemeente van Hoogstraten) de Kruisboogmaatschappij De Verenigde Vrienden opgericht. Hier wordt met de kruisboog geschoten.  De doelen worden gevormd door blazoenen met concentrische cirkels, zowel op twintig als op zes meter afstand.  Het jaar 2016 was een uitzonderlijk en onvergetelijk jaar voor deze vereniging. Vierentwintig schutters hebben bijgedragen tot het winnen van drie kampioenstitels per ploeg met de kruisboog op de 20m afstand. Deze drie kampioenstitels zijn: Kampioen van België, Kampioen Provincie Antwerpen, Kampioen in de Kempische Bond en winnaar van de Schildschieting. In hun rangen toonde Igor Sevenans (zie foto) zich de absolute topper. Deze 31-jarige schutter die in Meer woont, behaalde in 2016 op de 20 meter afstand de titels van Kampioen van België, Kampioen Provincie Antwerpen, Kampioen in de Kempische Bond en won de Grote Prijs der Kempen (dit alles in de Elite reeks!). Daar bovenop schoot Igor zich koning  tijdens de driejaarlijkse koningschieting.

Meermaals waren onze schutters bij de besten op de 26 nationale schietingen.  Ze behaalden ook twee Gouden Pijlen en negen rozenprijzen. Voor hun persoonlijke prestaties werden volgende tien kruisboogschutters gehuldigd als Sportlaureaat van de stad Hoogstraten: Igor Sevenans, André Bols, Michel Martens, August Tobe, Paul Geudens, Jan Dictus, Pieter Koyen, Frans Van De Locht, Kurt Van De Locht en Henk Jansen.

Kruisboog Igor Sevenans klein

Brugge, 4-12 maart 2017

Zaterdag 4 maart startte de week van de vrijwilliger. Ook bij onze Sportiv-clubs zijn er veel vrijwilligers aan het werk.

Proficiat voor jullie inzet! Hebben jullie een leuke foto van de vrijwilligers? Stuur ze gerust door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info op de website.

VlaaVrijWill poska 2017 003 Ecard

Gent, dinsdag 15 november 2016.

Curling Club Gent (CCG) speelt curling op ijspiste ‘Kristallijn’. Deze is vrij gemakkelijk te vinden, langs de Schelde en in de buurt van de oefenvelden van K.A.A. Gent.  

Jonas Vercruyssen (27) is voorzitter van CCG en tevens uitbater van Kristallijn samen met Melody Versele (27), mede-uitbaatster en verloofde van.
Binnen België zijn er momenteel drie actieve curling clubs. Er is interesse in andere verenigingen om een club op te richten, maar het probleem is veelal de accommodatie. Ook nu trekken sommige leden van CCG geregeld naar Zoetermeer (NL) om er op een echte curlingbaan te trainen. Maar binnenkort zal België ook een echte curlinghal hebben in Zemst. 
Curling is binnen België nog een vrij kleine sport. Bij de bond zijn er momenteel een vijftigtal leden aangesloten. Hoewel deze sport het geluk heeft om geregeld in de media te komen, zoals tijdens de Olympische Winterspelen, groeit het ledenaantal niet geweldig. Maar de leden die lid zijn, zijn wel allemaal ‘zot’ van het curlen. Top-landen in culring zijn Zwitserland & Canada. CCG bestaat nog maar drie jaar. 
Het spel is in feite heel simpel: zoveel mogelijk stenen in het huis krijgen! Klinkt eenvoudig, maar de stenen wegen +/- 18kg, de te overbruggen afstand is 42m en de ondergrond is ijs. Dus een zekere techniek, inzicht en tactiek met daarbij ook nog een goede communicatie vormen de basis om curling goed te kunnen spelen. Bij het lanceren van iedere steen is er tussen de teamleden steeds een overleg van hoe en waar de steen moet komen. Waarom staan er mensen met borstels op het ijs? Het vegen zorgt voor een soort aquaplanning van de steen, d.w.z. dat de steen dan eigenlijk gewoon rechtdoor gaat zonder dat die een curl maakt. Degene die de steen lanceert bepaalt waar en wanneer er geveegd mag worden. Van zodra er niet meer geveegd wordt, zal de steen vertragen en grip krijgen op het ijs. Op de manier komt hij waar die zou moeten. 
 

Op 11 november werd in Deurne bij de Kruisbooggilde Kolveniers het Koningschieten betwist. Twintig deelnemers schoten om beurt (afstand zes meter) tot een pijl pal in de roos met diameter vijf millimeter belandde. Hierin slaagde Luc De Keersmaeker (49, Antwerpen). Hij kreeg dan ook de breuk omgelegd door koningin 2015 Veerle Vlaminckx. Links op de foto: prins 2016 Sven Goormans.

Kolvenierskoning16

Langemark, 30 oktober 2016.

De laatste clubschieting met het luchtdruk geweer van het seizoen 2016 bij de Baeckelandtschutters. 

Tijdens de wedstrijd zelf bleef het een nek aan nek race. Het duurde tot de laatste twee flessen van de acht flessen die deze dag moesten geschoten worden.

Eddy Dewulf (60, Nazareth) was deze dag top gemotiveerd en schoot alle acht de flessen kapot. Zo werd hij, die slechts twee jaar lid is bij onze club, de nieuwe clubkampioen.

Bij de dames ging Ariane Cleenwerck (32, Izegem) met de titel van club kampioene lopen. Ook die dag bleek ze te sterk voor de tegenstand. Ariane die jarenlang actief lid is in de club kan, als het op afkampen aankomt, met haar schietcapaciteit ook tegen de heren goed haar mannetje (of moet ik zeggen vrouwtje) staan.

flessenkampioen kopie

Brugge, oktober 2016 

Enkele maanden geleden kregen we vanuit de Belgische Curling Association de vraag of zij zich konden aansluiten. Na het geven van de nodige informatie besloot deze bond zich aan te sluiten bij Sportiv vzw. Deze bond telt momenteel drie clubs: Curling Club Mechelen, Campina Curling & Curling Club Gent. Curling Club Mechelen heeft zich ondertussen met zestien leden aangesloten bij Sportiv. De bond telt in het totaal een 70-tal leden.
Curling is een olympische winterdiscipline en wordt gespeeld op een ijsbaan van 42m lang. Twee teams van vier spelers krijgen elk twee stenen (19,1kg in massief graniet) om deze al glijdend zo dicht mogelijk bij het huis te krijgen.
We wensen de bond en clubs veel succes. Wie wil kan altijd een kijkje nemen op de website van de bond: www.belgiumcurling.be              

belgian curling

Oostende, 22 oktober 2016.

Op zaterdag was het bij de K.H.M. Willem Tell Oostende verzamelen geblazen voor de kampioenenviering staande wip seizoen 2016.

Het was opnieuw (hij won reeds het clubkampioenschap liggende wip) Nico Pyfferoen (40, Oostende) die met 250 punten kampioen werd, gevolgd door Mario Madelein (55, Bredene) met 195 punten en Dimitri Coulier (40, Oostende) met 186 punten.

Bij de dames haalde Sandra Vanassche (23, Gistel) het met 61 punten, voor Jasmina Rech (44, Bredene) met 60 punten en Lisanne Moens (19, Oostende) met 19 punten.

Aspen Eeckhout (14, Oostende) werd jeugdkampioen, vóór Stijn Neirynck (12, Oostende), Stan Zanders (13, Bredene), Andreas Danneels (14, Oostende) en Lander Valcke (10, Oostende).
Noël Vandecasteele (65, Oostende), die reeds 15 jaar onafgebroken de taak van schatbewaarder uitoefent, kreeg een medaille geschonken door de Provincie West-Vlaanderen uit handen van gedeputeerde Franky De Block. 

v.l.n.r. Noël Vantyghem, Jasmina Rech, Norbert Valcke, Noël Vandecasteele, Laurent Schouteeten, Filip Huyghebaert, Fernand Lesaffre, Stijn Neirynck, Nico Pyfferoen, Arne Deblauwe(schepen van sport Oostende), Joseph Hicks, Dirk Vandenbussche, Peter Bouttelisier, Kurt Neirynck, Jean Vandecasteele (schepen stad Oostende), Roland Kerckaert, Franky De Block (gedeputeerde provinie W-V), Mario Madelein en Lisanne Moens

Nico Pyfferoen