• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Hooglede, 13-15 mei 2016

VlaS kreeg een uitnodiging voor de Beker van België driebanden-individueel. Op zondag nam ik een kijkje op de finale van het driebanden. De strijd tussen Eddy Merckx en Eddy Leppens kon ik van op de eerste rij meemaken in “De Gulden Zonne”. Aangezien dit mijn eerste keer was dat ik live naar biljartwedstrijd keek, merkte ik op dat het publiek niet zo vaak applaudisseert maar eerder met de vingers knipt als de speler een mooi schot maakt. Voordien schakelde tweevoudig wereldkampioen Eddy Merckx, Frédéric Caudron uit in de halve finale. Deze laatste won nochtans heel veel dit jaar.
Eddy Leppens, tweevoudig bekerwinnaar, versloeg Steven van Acker en stootte door naar de finale. Leppens nam een goede start maar Merckx trok de stand gelijk en behaalde zo voor de derde keer de Belgische beker, in Hooglede.
Reginald Depoorter (79) nam afscheid na 31 jaar voorzitterschap en wordt voortaan ere-voorzitter van de Belgische biljartbond. Arthur Standaert (62) neemt de fakkel van Reginald over.

Beker van België Hooglede klein

Antwerpen, zondag 8 mei 2016

Eén van de warmste zondagen van mei stond bij de Landelijke Unie der Kruisboogschutters in het teken van de gebruikelijke bondsschieting, maar ook de bondskoningschieting op 6M stond op de agenda. In totaal waren er vijf kandidaten, waaronder de koning van vorig jaar en twee jonge dames, die streden voor de titel. Na drie ronden was het al geklonken en schakelde Charis Nollet, 17 jaar, de anderen uit.
Eindelijk nog eens een koningin en dan nog een zeer jonge. Dikke proficiat!

AKV Koning 6M

Reutem-Ootmarsum (Delft, Nederland), 8 mei 2016

VlaS-coördinator , Hein Comeyne, was voor de 1ste maal aanwezig op het Europees Kampioenschap klootschieten. Nochtans staat VlaS reeds heel lang in contact met de klootschutters. Zo kwam Halbo Bosker, toen bestuurslid van de Nederlandse Klootschieters Bond, reeds vele jaren geleden twee maal als spreker naar VlaS-studiedagen over volkssportpromotie.
In Reutem waren dus niet drie maar vier landen present op het EK: Nederland, Duitsland, Ierland en Italië. De Nederlanders hadden alle zeilen bijgezet om er een prima kampioenschap van te maken. Zo werd de bestaande veldbaan op de Haarlerheide verlengd van 700 naar 1500 meter.

Mede dankzij een sterke rugwind en het droge weer werden op dit EK alle records verpulverd. Hein kreeg ter plaatse wat specialisten informatie via Jim O’Driscoll, bestuurslid van de International Bowlplaying Association.
De organisatoren lieten meerdere deelnemers voor de laatste van hun tien beurten terugkeren voor een extra worp die apart opgemeten werd. De Nederlander Rob Scholten (zie foto) presteerde zó goed dat ze hem nog een tweede keer moesten laten terugkeren. Zo gooide hij een totaal van 1.770,45 meter in tien beurten (onderhandse worp met een kloot ter grootte van een petanquebal en van ongeveer 300 gram zwaar). Dus 177 meter per worp, ongelofelijk als je weet dat de kloot wordt afgeremd door het gras en het oneffen terrein. Als je de werptechniek van de toppers hebt bekeken en de snelheid waarmee hun kloot vertrekt, dan weet je waarom er van klootschieten wordt gesproken en niet van klootwerpen.
De Ieren James O’Donavan en Edmund Sexton legden beslag op zilver en brons. Bij de dames won topfavoriete Silke Tulk met een afstand van 1.332,90 meter voor twee andere Nederlandse meisjes.

In het algemeen ploegenklassement (over de drie disciplines: zetten, straat, veld) won Ierland bij de heren en Nederland bij de dames. Italië kon op dit topniveau nog geen potten breken en eindigde laatste in beide categoriën.

Meer foto's vind je hier.

Rob Scholten actiefoto EKmei16 klein

Aartrijke, 23 april 2016

In Aartrijke werd tijdens het jaarlijkse bondsfeest, naast de trofeeën voor de Superprestige-competitie, ook de winnaar bekendgemaakt van de wisselbeker.
De wisselbeker is een jaarlijkse bekroning van de beste club. Via een uitgedokterd systeem met coëfficienten en gemiddelden wordt berekend welk team er als club het beste uitkomt. Minder goede schutters doen zo ook een ernstige bijdrage om uiteindelijk deze enorme beker in de wacht te slepen.
Met jaarlijks enkele nieuwe leden die meteen mooie punten vergaarden, plus de leden die de sport beter onder de knie kregen, werd zowel in 2014, '15 en '16 Katapult Bekegem telkens winnaar. Dit jaar werd het een nek-aan-nek race met Rosse Lei uit Tongerlo, maar uiteindelijk mocht Daniël Vandewalle (voorzitter Katapultclub Bekegem), tussen zijn teamleden, de toch begeerde trofee de lucht insteken. Volgens de burgemeester van Ichtegem is dit de grootste trofee geweest die hij ooit mocht uitreiken.

katapult wisselbeker bekegem

Leigh, Manchester (VK), 18-20 maart 2016

Op donderdag 17 maart vertrok de Belgische delegatie naar Leigh Sports Village bij Manchester. Sommigen kozen om te vliegen, anderen om met een minibusje en de boot het water over te trekken.

Er worden vier disciplines gespeeld, voor iedere discipline mogen per land twee ploegen aantreden. Voor België nemen de volgende spelers deel:

Singles

Dimitri Payne (26,SMBC Herentals) en Jonathan Payne (47,SMBC Herentals)

Pairs

Martin Theunissen (59,De Meander Geistingen) en René Theunissen (64,De Meander Geistingen)

Louis Helsen (68,SMBC Olen) en Paula Geens (72,SMBC Herentals)

Triples

Sibe Laureys (17, SMBC Herentals), Romain Papen (76,SMBC Herentals)en Roger Wille (60,Den Boer Zomergem)

Roger Van Petegem (76,Merelcurver Merelbeke), Willy Gavart (72,Merelcurver Merelbeke) en Frank Vermoesen (61,Merelcurver Merelbeke)

Fours

Johan Stevens (60,Sibelia Bilzen), Dominique Poot (57,Sibelia Bilzen, Roby Vannoppen (51,Sibelia Bilzen) en Pieterjan Stevens (30,Sibelia Bilzen)

Ghislain Loix (69,De Herk Hasselt), Christiana Van Den Broeke (73,De Herk Hasselt), Erwin Vanlangenakker (50,De Alk Alken) en Tony François (53,De Alk Alken)

België is eervol vijfde geëindigd in de rankschikking per land.

Voor alle uitslagen van de wedstrijden verwijzen we U graag naar de website van de English Short Mat Bowling Association.

WK curvebowls klein

Schelle, 19 & 20 maart 2016

Sporthal “Scherpenstein” was het decor voor de finale van het individueel- en tandem kampioenschap schaarbaankegelen. De finale werd uitgevochten tussen de beste kegelaars uit de Oostkantons + Wallonië & Vlaanderen. Meerdere kegelaars van de Vlaamse kegelfederatie konden zich Belgisch kampioen kronen. Als tandem speel je dus met een partner. Hierbij gooi je om beurten een bal en dit op de vier banen. Per baan heb je 25 ballen te gooien. Dit maakt dus dat je als tandem 200 ballen moet gooien. Er wordt wel gespeeld volgens het principe van “afruimen”. Dit wil zeggen, als de kegels niet in één worp weg zijn, dan blijven de kegels terugkomen totdat ze allemaal weg zijn. Als de middenkegel (koning) blijft staan, dan komen de negen kegels terug. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk kegels om te krijgen.

In de tandemreeksen ging het goud bij de dames senior naar Marcella Hermans (60, KV De Zun) & Paula Lippens (68, KC Pietrain). Bij de mixte senioren ging het zilver naar Bob Knors (63) & Marcella Hermans (60). Bij de mixte jeugd was er zilver voor Matthias Beeldens (15) & Yana Verhulst (14). Ook in de individuele reeksen werden er verschillende podiumplaatsen behaald. Proficiat aan alle VKF leden met hun behaalde medaille.

schaarbaankegelen2

Antwerpen

De Kruisboogmaatschappij de Verenigde Vrienden hebben voor 2015 de provinciaal kampioen in hun rangen. Michel Martens (54jr) werd provinciaal kampioen kruisboog op 20m. Op zich niets speciaal. Michel haalde 99 op 100. Het straffe eraan is dat Michel als schutter uit de C-afdeling een beter resultaat neerzette dan de schutters uit de ere, A en B afdelingen. Met deze opmerkelijke prestatie verdient dat een dikke proficiat. Michel veroverde hiermee de prijs van Stad Antwerpen.

Foto michel kruisboog