• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Antwerpen, 20 december 2015 

Na wat schietronden als opwarming konden de 10m-schutters aan het echte werk beginnen. Er waren twaalf kandidaten die zich hadden ingeschreven om mee te dingen naar de koningstitel 2015. Pauline (17jr.) opende direct met het goede voorbeeld door het roosje met haar eerste schot eruit te schieten. Dat gaf inspiratie want Wim, Luc DK, Hanne en Lode volgenden haar voorbeeld. Wim was in goeden doen en schoot maar liefst vier maal het roosje eruit. Hierdoor was de koning al onmiddellijk gekend. Het zag ernaar uit dat er dan gekampt moest worden tussen de anderen. Maar Pauline besloot daar niet aan mee te doen. Nadat ze het eerste roosje eruit schoot, schoot ze ook het laatste eruit. Einde afkamping dus, maar wel direct een nieuwe prinses. Na een kleine plechtigheid kon iedereen aan tafel waar de heerlijke taarten al stonden te wachten.

kruisboog Pauline en Wim kopie

Dilsen, 4 oktober 2015

Het Belgisch Overlegorgaan Historische Schuttersgilden richtte dit jaar voor de 22ste maal het Nationaal kampioenschap Koningschieten in. Schutterij Sint-Martinus Dilsen kreeg de organisatie toegewezen.
Tweeëntwintig koningen waren present om mee te dingen naar de titel van Nationale Koning 2015. Alain d’Exelle (61 jr) Koning bij de schuttersgilde St-Jozef Oud Winterslag, en schietend lid bij Sint-Renardus Camerlo, had de eer om de Koningsvogel naar beneden te schieten. Hij draagt voor een jaar de titel van ‘Nationale Koning’. Bij de prinsen schoot Pieter Castro (16, St-Kristoffel Munsterbilzen) zich tot nationale prins 2015.
In een nevenwedstrijd werden Marijke Smeets en Jan Smeets (vervangende keizer) van de schuttersgilde Sint-Kristoffel Munsterbilzen uitgeroepen tot het mooiste keizerspaar.

klep nationaal koning b web klein

Knokke-Heist, augustus 2015

Dit jaar ging het KNBBW-jeugdkampioenschap en de koningsschieting van België staande wip door in Knokke-Heist op het terrein van de Koninklijke Handboog Gilde Duinengalm Heist-aan-zee. De deelnemers aan het kampioenschap van België waren de 15 best geklasseerde juniores, de 13 best geklasseerde scholieren en de 3 best geklasseerde miniemen van het nationaal jeugdcriterium. De kampioenen waren Djordy Van Roye (17,Ruddervoorde) voor de juniores, Kimberly Van Roye (13,Ruddervoorde) voor de scholieren en Lucas De Vleeschauwer (10,Zele) voor de miniemen.
De koningsschieting voor de jeugd telde 41 jeugdschutters. Koning van België 2015 voor juniores ging naar Aaron Adam(15, Izegem) deze voor scholieren naar Bo Wiek (14, Knokke). Lucas Vleeschauwer viel opnieuw in de prijzen en werd Koning van België 2015 voor de miniemen.

S Aaron Adam web klein

Zedelgem, 20 september 2015

Op zondag zakte iedereen af naar Willem Tell Zedelgem. Er streden in totaal tien ploegen, 15 individuele dames en 25 individuele heren om de respectievelijke titels. Willem Tell Zedelgem stond voor de derde maal op rij in voor de organisatie van dit kampioenschap, zij werden immers kampioen in 2012, 2013 en 2014. Maar dit maal was het Vrij en Blij die de toon zette met een sterke eerste ronde waar ze tien punten behaalden. Ze eindigden uiteindelijk op 32 punten. Geen enkele ploeg deed daarna beter. Bij de dames individueel ging de eer naar Sofie Van Huyck (38, Wichelen) van Zeveneken K.H.M. Sint-Sebastiaan. Danny Neus (46, Zele) van Elversele Sint-Sebastiaan kon de overwinning naar zich toe halen en kroonde zich tot VlaS-kampioen 2015.

Roeselare, 12 september 2015

Voor de zesde maal werd de prijskamp Franco-Belge Trabol georganiseerd en deze maal was Roeselare gastorganisator. 144 mannen en vrouwen uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk hadden zich hiervoor ingeschreven. De finale werd gespeeld door Charles Duweyn en Annie Cappan (De Krabbers Eernegem) en Maxim Leclerc en Jacqueline Vandenhove (Halluin – Fr.). Opmerkelijk is dat dit Franse koppel de eerste ploeg is die de finale bereikten in een West-Vlaams tornooi. Tot halfweg konden ze in het spoor blijven van Charles & Annie. Door wat tegenslag en het sterk spel van het Eernegemse duo werd een kloof geslagen die de Fransen niet meer konden overbruggen. De Finale kon op een massale belangstelling rekenen. Op de finale mocht Roeselare veel bolders verwelkomen uit Wallonië en Frankrijk. Op die manier kreeg de prijskamp “Franco-Belge” nog meer uitstraling voor de boldersport over de grenzen heen.

FrancoBelge Trabol web klein

Brugge, 4 september 2015

Als we schaken zeggen dan denken we vrij snel aan de Russische grootmeesters. Het vijfdagen durende schaaktornooi 'De Brugse Meesters' in het KTA van Brugge Sint-Michiels mocht 11 deelnemers uit tien verschillende landen verwelkomen. De Rus en grootmeester Vladimir Epishin werd de uiteindelijke winnaar. Emile Boucquet van de Koninklijke Brugse Schaakkring kroonde zich met zijn 19de plaats tot beste jeugdspeler. Hij won ook de prijs van de Schaakliga van West-Vlaanderen.

schakers

Peine (Duitsland), 28 augustus 2015

Dit jaar mocht het Duitse stadje Peine het driedagen durende Europees Schutterstreffen organiseren. Er waren 360 schutters aanwezig, waaronder ook onze Belgische delegatie van schuttersverstandhouding Zand -en Leemstreek. Deze bestond uit koningen en koninginnen van schuttersgilde St.Kristoffel Munsterbilzen, St.Amandus Spouwen, St.Dominicus Termien, St.Gertrudis Beverst en OLV Zutendaal.

Helaas zijn zij er niet in geslaagd om een Prinsen of Koningstitel mee naar huis te brengen. De Europese Prins komt uit het oosten van Sauerland en de Koningstitel ging richting Oostenrijk.

021