• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Oostnieuwkerke, maandag 4 juni. Pinkstermaandag is traditiegetrouw de dag waarop de finale van het Vlaams kampioenschap trabollen drie tegen drie gehouden wordt. Dit gaat nu al enkele jaren door in de accommodatie van René Depypere, ’t Nieuwboldershof. Rik Vandepitte (63, Oostnieuwkerke), secretaris van de club, neemt al enkele jaren de organisatie van dit drie tegen drie kampioenschap op zich. Vooral omdat er geen andere kandidaten zijn die dit op zich willen nemen.  

Dit jaar hadden zich 49 teams ingeschreven. Daarbij ook een pak spelers uit Noord-Frankrijk en Wallonië. De finale werd een puur Vlaams onderonsje, want bijna alle spelers zijn lid van de lokale club, voor hen was het dus eerder een thuismatch. Om 14u30 ging de finale van start. In tegenstelling tot andere wedstrijden werd er gespeeld tot 24 punten.

Het rode team van Ronny Dewachter (65, Roeselare) en zijn twee dames Greta Damman (58, Roeselare) en Christine Delaey (64, Rumbeke) gingen van in het begin vol voor de overwinning. Het blauwe team met Wilfried Vanpeteghem (74, Westrozebeke), Bekeart Andre (73, Westrozebe) en de youngster Neal Vandepitte (25, Hooglede) wilden zich uiteraard niet laten kennen en volgenden in het spoor van Ronny en zijn dames. De scheidsrechter moest er soms met zijn passer bijgehaald worden om te beslissen over de millimeters. Bij de pauze was het 12-9, beide teams waren elkaar waard. En dat werd na de pauze alleen maar duidelijker. Hoewel het blauwe team gans de tijd met enkele punten achter liep, kwamen ze toch nog op gelijke hoogte. Bij een score van 19-19 begon de spanning nog meer te stijgen. Ook bij de talrijk opgekomen supporters kon je de spanning voelen. Bij een score van 23-21 kon Ronny het laatste punt scoren dat ze nog nodig hadden. Hij omzeilde mooi de blauwe bollen en haalde zo opnieuw de titel binnen. Einde wedstrijd. Een finale van maar liefst drie uren hadden ze hier in lange tijd niet gehad. Het werd tijd om de kampioenen te huldigen. Ook de jonge burgemeester Francesco Vanderjeugd was van de partij om de winnaars en de organisatie te feliciteren. 

Trabol scheids met passer klein

Oostende, vrijdag 2 juni 2017.  Het was bij de Koninklijke Handboogmaatschappij Willem Tell Oostende verzamelen geblazen voor de kampioenenviering van het voorbije seizoen 2016-2017 liggende wip en doelschieten. Op de liggende wip was het Dimitri Coulier (41, Oostende)  die met 355 punten kampioen werd.  Benedikte Baeijs (53, Bredene) werd met 89 punten kampioen bij de dames en Aspen Eeckhout (15, Oostende) werd met 43 punten kampioen bij de jeugd. Bij de doelschutters met compoundboog werd Miguel Anthierens (37, Stavele) kampioen met een gemiddelde van 290 punten en werd Virginie Masselis (29, Langemark) kampioen bij de dames met een gemiddelde van 123 punten. Christiaan Vuerstaek (56, Oostende)  werd met een gemiddelde van 153 punten kampioen met de blankboog en Stijn Neirynck (13, Oostende) werd met een gemiddelde van 33 punten  kampioen bij de jeugd. De kampioenenviering werd afgesloten  met heerlijke barbecue en tussen pot en pint werden plannen gesmeed voor het nieuwe seizoen staande wip dat op  1 mei  van start ging met het in gebruik nemen van de nieuwe wip. Geïnteresseerden zijn steeds welkom voor nadere inlichtingen op de ledenschietingen die doorgaan iedere maandag- en donderdagavond vanaf 19.00 u op onze vernieuwde schietstand in het sportpark De Schorre, Sportparklaan Gebouw M te 8400 Oostende. 

Donderdag 25 mei 2017, Woesten. Op O.L.H. Hemelvaart kunnen alle aangesloten flessenschutters strijden voor de VlaS-beker. Ze kunnen hun kansen wagen op de hangende fles en/of de bewegende fles. Er werd eerst gestreden voor de VlaS-beker op de hangende fles. In de eerste ronde kreeg iedere schutter, er waren trouwens 43 schutters ingeschreven, twee flessen en twee “kogels” (ook wel cartouches) om het gat uit de fles te schieten. Wie tweemaal lukte om het gat eruit te schieten ging naar de volgende ronde. Achttien schutters lukten hierin en mochten verder strijden voor de titel. Er werd nu ook van een stukje verder geschoten en iedere schutter kreeg nu maar één cartouche en fles om het gat eruit te schieten. Dus erop of eronder. In de laatste ronde waren ze nog met twee. Toen Bryans “concurrent” miste, was dit de kans voor hem om de titel binnen te halen. Maar dan moest hij wel het gat eruit schieten. Iedereen stil en volle concentratie bij Bryan… en jawel het gat viel eruit. Einde wedstrijd en de VlaS-kampioen bij de hangende fles was gekend. Bryan Vandamme mag zich met zijn 24 jaar een “jeugdige” VlaS-kampioen noemen. Sinds een tweetal jaar is hij begonnen met het flessenschieten. Daarvoor en nog steeds heeft hij al enige ervaring in het kleischieten. Hij trekt geregeld de grens over om in Frankrijk aan wedstrijden deel te nemen.

Na een korte pauze werd er nog gestreden om de VlaS-titel op de bewegende fles. Er waren 35 schutters ingeschreven die onder elkaar gingen strijden voor de VlaS-titel. Het was uiteindelijk Willy Vanderheere (74, Izegem) die de beste schutter was op de bewegende fles. Na afloop was het verzamelen in de Meiboom waar de prijsuitreiking plaatsvond. Bryan en Willy mochten er elk hun VlaS-bokaal in ontvangst nemen en nog even op de foto met de wedstrijdafgevaardigden. 

Fles Bryan klein

Oostende, 25 mei. Hemelvaartsdag is traditiegetrouw voor KHM Willem Tell Oostende de dag waarop de jaarlijkse koningsschieting staande wip wordt gehouden. Om 16u opende de uittredende koning Laurent Schouteeten (73, Oudenburg) met zijn ereschot de schieting. Daarna vatte de drie officiële ronden aan. Het was pas in de veertiende ronde dat secretaris Noël Vantyghem (64, Oostende) erin slaagde om als enige schutter de hoofdvogel naar beneden te halen. In het daaropvolgend beschrijf wist Kurt Neirynck (41, Oostende) als eerste een hoogvogel te schieten. Zo werd hij, in toepassing van het reglement, de nieuwe Baljuw. Op de gezondheid en het succes van de nieuwe Sire en Baljuw werd afsluitend het glas geheven.

WT koningsschieting klein

Ekeren, zondag 21 mei.  De jaarlijkse AKV (Antwerps Kruisboog Verbond) Koningsschieting op 20m vond dit jaar plaats in het Veltwijckpark bij de Ridderlijke Sint-Jorisgilde. Volgens de traditie gebeurt dit op de Koningsroos. Deze is met zijn 18mm iets kleiner dan de gewone roos (30mm) op deze afstand.

Het kampen gebeurde met de huidige Koning Christiaan Van Hemelrijk (51, Deinze) van de Verenigde Kruisboogvereniging Marnix. Hij is tevens Ere-Koning want hij behaalde deze titel al driemaal op een rij.

Hij moest kampen met nog twee andere overgebleven kandidaten: Pauline Voorbraeck (19, Antwerpen) van de Kolveniers en Mark Van Den Bergh (29, Nijlen) van Sint Gummarus.

In de tweede toer vielen er twee roosjes. Pauline miste en Christiaan en Mark mochten verder kampen. Het was in de vierde ronde dat de beslissing viel. Christiaan lukte erin om het roosje eruit te schieten en werd zo voor de vierde maal Koning op de 20m. Dit is een waar unicum binnen de geschiedenis van het Antwerps Kruisboogverbond. 

AKV koningsschieting 20m

700 inschrijvingen op driedaags tornooi

Brugge, 14-16 april 2017. Het Vlaamse vogelpikbord met haar eenvoudig bord met concentrische cirkels en wit-blauwe kleur is al lang verdrongen door het uit Engeland overgewaaide darts.  Het dartsbord bevat een ingebouwde factor geluk (de hoogste score: 60, vlakbij de laagste: 1).  Tegelijk is er altijd nog de extra spanning van het uitgooien met een dubbel. Tenslotte is darts helemaal doorgebroken door de BBC-uitzendingen.  BBC bracht een schijnbaar saaie miksport naar grote hoogten door een super enthousiaste speaker.  Denk maar aan de langgerekte en luide kreet ‘one-honderd-and eightyyy!’.

De Brugse dartsfederatie zag dit jaar de kans om de toeristische troef van het Brugse stadscentrum te gebruiken en richtte voor het eerst een A-rankingtornooi in.  Vele internationale topdarters kwamen met plezier naar de Brugse driedaagse.  De Nederlandse Sharon Prins won zaterdag bij de dames, de Engelsman Scott Mitchell won bij de heren van de Schot Ross Montgomery. Zondag won de Engelse Deta Hedman bij de dames en was de 35-jarige Geert De Vos uit Aalst sterker dan de Let Darius Labanauskas.  Er was ook een G-dartstornooi dat gewonnen werd door de 41-jarige Vincent D’Hondt uit Passendale die in december laatstleden nog zijn wereldtitel bij de World Disability Darts Association (WDDA) kon verlengen in Lakeside (Groot-Brittannië). Ondergetekende ging er eens langs om de sfeer te proeven.  Ik zag heel wat enthousiasme.  De ene hal volgebouwd met tientallen dartsbanen gescheiden door wanden en stuk voor stuk sterk verlicht volgens de regels van de kunst.  Centraal in de tweede hal een podium voor de grote finales, inclusief groot elektronisch scorebord en speaker.  Het publiek kon zich laten voorzien van drank en tegelijk de finales meemaken.  De Brugse stadshallen (achter het Belfort op de markt) met hun indrukwekkend houten gebinte vormden een prachtig decor.  Jammer dat de hal half gevuld werd met damp en rook van de hamburgerstand.  Organisator Willy De Vos sprak opgetogen over deze eerste editie en stelde dat ondanks dat het financiële wat tegenviel er een nieuwe tornooitraditie in Brugge is gelanceerd.

darts winnaar Geert De Vos

London, 2 januari - In tegenstelling tot het veldrijden kon Nederland wel wereldkampioen en dit in het darts. De regerend nummer 1 op de PDC-ranking (Professional Darts Corporation), Michel Van Gerwen (28), deed zijn status alle eer aan. Tegen zijn landgenoot, Raymond van Barneveld, werkte hij een fantastische halve finale af. Maar in de finale tegen Gary Anderson (PDC-2) kon hij dat niveau niet meteen herhalen.

Met een 7-3 winst trok hij toch vrij vlot het laken naar zich toe. Zo won hij voor de tweede keer het PDC World Darts Championship. Tijdens de uitreiking van de PDC Awards won van Gerwen nog meerdere prijzen voor onder andere beste Pro Tour speler, een gouden pin voor het gooien van een nine-darter op een televisietornooi en ook voor de beste speler van het jaar.
Eind januari won hij ook nog voor het derde jaar op rij The Masters en dit opnieuw tegen Gary Anderson.

Van gerwen nieuw