• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Gent, dinsdag 15 november 2016.

Curling Club Gent (CCG) speelt curling op ijspiste ‘Kristallijn’. Deze is vrij gemakkelijk te vinden, langs de Schelde en in de buurt van de oefenvelden van K.A.A. Gent.  

Jonas Vercruyssen (27) is voorzitter van CCG en tevens uitbater van Kristallijn samen met Melody Versele (27), mede-uitbaatster en verloofde van.
Binnen België zijn er momenteel drie actieve curling clubs. Er is interesse in andere verenigingen om een club op te richten, maar het probleem is veelal de accommodatie. Ook nu trekken sommige leden van CCG geregeld naar Zoetermeer (NL) om er op een echte curlingbaan te trainen. Maar binnenkort zal België ook een echte curlinghal hebben in Zemst. 
Curling is binnen België nog een vrij kleine sport. Bij de bond zijn er momenteel een vijftigtal leden aangesloten. Hoewel deze sport het geluk heeft om geregeld in de media te komen, zoals tijdens de Olympische Winterspelen, groeit het ledenaantal niet geweldig. Maar de leden die lid zijn, zijn wel allemaal ‘zot’ van het curlen. Top-landen in culring zijn Zwitserland & Canada. CCG bestaat nog maar drie jaar. 
Het spel is in feite heel simpel: zoveel mogelijk stenen in het huis krijgen! Klinkt eenvoudig, maar de stenen wegen +/- 18kg, de te overbruggen afstand is 42m en de ondergrond is ijs. Dus een zekere techniek, inzicht en tactiek met daarbij ook nog een goede communicatie vormen de basis om curling goed te kunnen spelen. Bij het lanceren van iedere steen is er tussen de teamleden steeds een overleg van hoe en waar de steen moet komen. Waarom staan er mensen met borstels op het ijs? Het vegen zorgt voor een soort aquaplanning van de steen, d.w.z. dat de steen dan eigenlijk gewoon rechtdoor gaat zonder dat die een curl maakt. Degene die de steen lanceert bepaalt waar en wanneer er geveegd mag worden. Van zodra er niet meer geveegd wordt, zal de steen vertragen en grip krijgen op het ijs. Op de manier komt hij waar die zou moeten.