• sportivheader1.gif
  • sportivheader2.gif
  • sportivheader3.gif
  • sportivheader4.gif
  • sportivheader5.gif
  • sportivheader6.gif
  • sportivheader7.gif

erkende 

Vlaamse

sportfederatie

Menen, zondag 13 mei 2018

Voor de 88ste Nationale keizerschieting te Menen Sint- Joris, in het Westen van ons land, begon de dag somber. Naarmate de dag vorderde kwam de zon toch af en toe tevoorschijn. Dat er voor deze Keizerschieting boogschieten staande wip een sterk deelnemersveld was, bleek al vlug want de hoofdvogel werd kort na de start afgeschoten door meerdere schutters. 111 koningen en koninginnen (één per KNBBW-maatschappij) namen deel. Naarmate de wedstrijd vorderde steeg de spanning want niemand slaagde erin om de keizersvogel tweemaal neer te halen. Dus moesten niet minder dan twaalf koningen aantreden in de afkamping met de Keizerstitel als inzet. Dat de stress de deelnemers parten speelde, bleek in de eerste kampronde: niemand slaagde erin de keizersvogel neer te halen. Dit ondanks de steun van hun meegereisde supporters. Hopelijk zou een tweede kampronde wél een winnaar kunnen aanduiden. En ja, Dirk Van Meenen (61, Ekeren) - koning van de staande wip maatschappij Kallo Sas Sint Sebastiaan, slaagde er als derde kamper in de keizersvogel af te schieten. Hij wachtte daarna gelaten tot de negen resterende kampers hun pijl hadden afgeschoten. Geen enkele van hen slaagde in hun opzet. Na het laatste schot van de laatste koning wist Dirk dat de fel begeerde titel ‘Keizer van België 2018’ de zijne was.

(HC op basis van het verslag van KNBBW-verslaggever Eric Van Neste, foto’s Koen De Laere)

Keizer Dirk Van Meenen2018KNBBW actie

foto: "Wipschutter Dirk Van Meenen staat in boog, een moment van opperste concentratie."

Op donderdag 15 maart 2018 vertrokken twintig Belgische Short Mat Bowls-spelers naar het Zweedse Strömstad om er aan het Wereld Kampioenschap “Short Mat Bowls” deel te nemen. De Belgische delegatie was samengesteld uit twee ploegen van elk van de vier disciplines: Singles-Pairs-Triples-Fours.

Het WK werd over drie speeldagen betwist. De Belgische Fours speelden een fantastisch tornooi. In de A-reeks eindigde onze Fours op de derde plaats in hun reeks en dus net niet geplaatst. In de Singles A eindigde Dimitri Payne (28, Herentals) op de 6de plaats maar zijn vader Jonathan (49, Herentals) deed het beter. In zijn groep was het spannend voor de tweede plaats. Hij stond virtueel derde met evenveel punten, maar met veertien shots minder, dan zijn Engelse tegenstandster Bronagh Toleman, waartegen hij een gelijkspel had gehaald op zaterdag. Winnen was dus de boodschap, en liefst met veel shots verschil en hopen dat Bronagh Toleman zou verliezen of een draw zou spelen tegen Michael John uit Wales. Jonathan Payne begon de laatste voorronde wedstrijd schitterend en wist de Noor Lars Rune Lauritsen te verslaan met 29-6, zodat hij nu virtueel tweede stond. De wedstrijd tussen Engeland en Wales eindigde wat later op 13-10 voor Engeland en daardoor mocht België als tweede, met evenveel punten als de derde maar met zes shots meer, naar de halve finale.

 

shotmat banen

foto: “Verschillende banen naast elkaar zorgen ervoor dat je alles van dichtbij kan volgen.”

 

Lees meer: Vlaming Jonathan Payne is Wereldkampioen!

Brugge

In onze reeks over jeugd in de kijker gaan we dit keer bij de katapult langs. Momenteel telt de Vlaamse katapultbond een 170-tal aangesloten leden. Hiervan zijn er ongeveer een 15-tal jongeren. Maar er is er iemand die er toch wel met kop en schouders bovenuit steekt. Deze keer is het een zij die we als jeugdige topper in de kijker zetten: Taylor Plysier. Twaalf jaar en woont sinds kort met haar zus, mama & papa in Hooglede.

Hoe ben je in contact gekomen met katapult?

Hierop is haar antwoord: “Het is de schuld van Gert Verhulst”. Dit moeten we even kaderen natuurlijk. Enkele jaren geleden werd de Katapultclub Bekegem gevraagd door Ketnet of ze niet met hun kooi in Plopsaland konden aanwezig zijn. Dit was voor Ketnet-Winterpret tijdens de Kerstvakantie. Daniël Vandewalle trok met enkele van zijn leden een week naar Plopsaland. Daar maakten Taylor en haar papa kennis met het katapultschieten. En zo is de bal aan het rollen gegaan...

Hoelang en hoeveel train je?

Taylor doet dit nu ongeveer tweeënhalf jaar. Dit in de Katapultclub Bekegem. Hoewel, dit is nu haar laatste seizoen geweest in Bekegem. Vanaf volgend seizoen zal ze in de nieuwe club, Gamekeeper Proshot Team Roeselare, van haar papa trainen. Patrick Dejonckheere begeleidde haar van haar eerste stappen tot haar eerste successen in de katapultclub van Bekegem. Ze trainde er steevast tweemaal per week, wat in de toekomst ook zo zal blijven. Maar voor Taylor is het nog altijd plezier die de bovenhand heeft. Ze doet het spelletje gewoon heel graag.

 

jeugd taylor

foto: “Taylor in volle concentratie kijkend naar haar doel.”

 

Lees meer: Jeugd met ambitie

Ondanks dat darts vooral in cafés voorkomt, en als cafésport wordt bestempeld, mag darts een echte sport genoemd worden. Een sport die echter door velen wordt onderschat. Darts is in de voorbije decennia, dankzij de BBC-uitzendingen, uitgegroeid tot een internationale sport met duizenden beoefenaars, van puur recreatief tot professioneel niveau. Ook België telt heel wat beoefenaars van de dartssport, verdeeld over verschillende clubs en verbonden.

Enkele redenen waarom darts wel degelijk een sport is:

- Het vraagt het nodige talent
- Oog-handcoördinatie is superbelangrijk
- Het wordt volledig gespeeld op de fijne motoriek: men moet exact in het kleine vakje mikken en gooien met een licht pijltje (25 gram), dus zodra er iets mis gaat zie je dat direct aan het resultaat.
- Het vergt vooral heel veel concentratievermogen en mentale kracht

Enkele redenen wat darts een mooie sport maakt:

- Wat deze sport ook altijd heel aantrekkelijk maakt is als de underdog wint. Bij darts wint deze altijd, want er doen eigenlijk alleen maar underdogs mee.
- Darters proberen elkaar zenuwachtig te maken door elkaar te beïnvloeden.
- Het geeft een lachwekkend effect als die mannen in hun lelijke shirts met iets te dikke buiken staan te dansen en als helden en gladiatoren onthaald worden op zo’n groot podium met mooie vrouwen eromheen.
- Het mooie aan darts is dat je tijdens die spannende momenten ook heel goed aan de darter kan zien dat hij zenuwachtig is.
- De beslissende zenuwslopende (sleutel)momenten volgen elkaar in sneltempo op tijdens de finales.
- Het maakt het des te mooier als je echte helden hebt bij sport. Je kan je hechten aan een darter en zo wordt hij dan jouw held. Ze spelen een lange tijd en ze zijn ook wereldtoppers.

Dit zijn maar enkele redenen waarom de dartssport aux sérieux moet genomen worden en het waard is om bekeken en getoond te worden.

 

DartsDimitri2

foto: "Topdarter Dimitri Van Den Bergh in actie."

 

Lees meer: Darts is de naam sport waardig

Beveren, 23/24/25 februari 2018

De Beverse schaarbaankegelclub organiseerde voor de zestiende maal hun grote prijs. Uiteraard waren er ook verschillende sportkegelaars aanwezig zoals K.V. ZUN, Alles Om, Hoensbroek en Kerkrade uit Nederland en Kelmis uit de Oost-Kantons. De teams uit Nederland en de Oost-Kantons hadden toch wel een mooie rit van ongeveer 2u30m af te leggen naar de kegelbaan in de Glazenleeuwstraat.

Daarnaast waren er nog verschillende recreatieve spelers/speelsters en groepen aanwezig. In totaal waren er toch meer dan honderd. Waarbij de jongste deelnemer tien jaar was en de oudste was er 75.
De beker, voor de beste ploeg door de Beverse kegelclub werd geschonken, ging dit jaar naar De ZUN. Met 1890 kegels haalden ze het voor Hoensbroek met 1864 kegels. K.V. ZUN, proficiat met de bekerwinst. De mannen in de hoogste reeks kegelden toch ongeveer 100 kegels meer omver dan de vrouwen in de hoogste reeks. Wat toch wel nog een behoorlijk verschil is in deze sport.

De zondagavond werd afgesloten met 143 speelplaatsen, waarvan 70-tal recreanten. De Beverse kegelclub is best fier op het verloop van hun Grote prijs en dit dankzij de vele sponsors, lokaalhouders, deelnemers, sympathisanten en helpende handen. Op naar volgend jaar.

(CV op basis verslag Leonard Van Overmeire)

GP Beverse feb18

"Kegelspelers in actie tijdens de GP Beverse."

Deurne, 18 februari 2018

De weeromstandigheden waren ideaal om er een leuke gezonde zondagswandeling van te maken. Toch waren er 66 schutters paraat om deel te nemen aan de tweede wedstrijd die Deurne dit jaar organiseerde binnen de Superprestige katapult. Om 9u30 zat het bondsbestuur nog een vergadering af te werken terwijl de eerste schutters en sympathisanten binnensijpelden. De rubbers werden warm getrokken en er werd nog vlug even getraind.

Zoals gewoonlijk werden eerst de jonge leeuwen in de kooi geroepen. Om 12u30 konden ze eraan beginnen en net zoals bij de volwassenen hebben deze mini-katapultschutters ook wel eens een mindere dag. Alleen had Svetlana Paepe (14, Bekegemse) daar vandaag niet echt last van. In de eerste ronde legde ze de lat direct hoog met een 30-tiger en nog eens 13 punten. Bij de tweede ronde kon ze 32 punten neerleggen. Goed voor haar elfde overwinning (van de twaalf wedstrijden) dit seizoen.

katapult svetlana

“Een super gelukkige Svetlana met haar elfde overwinning van het seizoen.” 

Lees meer: Superprestige katapult

De ideale animatie op jouw evenement! Naast de festivalwip nu ook uitgebreid met het steekspel en de tegentrek. Meer info en reservatie op www.vlas.be of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Publi IAA klein