Boogschieten staande wip
Deze moeilijke schietsport is een van de meest verspreide traditionele sporten in Vlaanderen. Daar waar vroeger slechts één keer per jaar naar een houten vogel werd geschoten op de koning aan te duiden, vliegen nu dagelijks duizenden pijlen naar omhoog. Stompe pijlen worden afgeschoten naar 35 gaaien (dit zijn plastieken of houten blokjes waarop gekleurde pluimen zitten) die aan de wip zijn bevestigd, 28 meter boven de begane grond. Zowel klassieke als moderne handbogen worden gebruikt. De katrolboog maakt het mogelijk voor minder krachtige en oudere schutters om toch competitief te blijven. De gaaien hebben verschillende waarden, afhankelijk van hun plaats op de wip en aangeduid door de grootte en de kleur van de eraan bevestigde pluimen.
Boogschieten staande wip wordt in Vlaanderen georganiseerd door de Koninklijke Nationale Bond der Belgische Wipschutters (KNBBW). die zowel de traditionele boog als katrolbogen toelaten. Deze federatie werd opgericht in 1908 en is sinds 1995 lid van Vlas. Louter met een traditionele boog en zonder hulpmiddelen zoals een vizier of katrol schieten is dan weer de specialiteit van het Vlaams Handboogschuttersverbond (VHV) .
Daar waar vroeger steeds op open wippen werd geschoten, zijn nu zo’n 80 % omgevormd naar muitwippen. Eens per jaar wedijveren de leden voor de titel van ‘koning’. Deze koningen mogen onder elkaar jaarlijks strijden om de keizerstitel.