kruisboogschieten
"Het wapen der traditie"

Kruisboog

 

Kruisbooggilden dateren van het begin van de veertiende eeuw.  Door zijn grote kracht was de kruisboog een geducht wapen.  Nadeel was dat het opspannen van de kruisboog relatief veel tijd vroeg.  Met de komst van de vuurwapens werd de kruisboog steeds meer gebruikt voor wedstrijdschieten.  Deze wedstrijden gebeuren  op een schietschijf waarop een blazoen is aangebracht en er wordt geschoten met een korte, scherpe pijl. De afstand varieert tussen 6 en 70 meter naargelang het type kruisboog dat gebruikt wordt. 

Bij het kruisboogschieten omhoog ,op de staande wip, moeten de schutters met een pijl met stompe punt een klein, op een scharnier aangebracht klepje op twaalf meter hoogte raken zodat het omhoog klapt. 

kruisboogschieten

Sinds 2002 zijn de kruisboogschutters vertegenwoordigd bij Vlas door het Koninklijk Verbond van Sint-Jorisgilden (VSJG). Bij het Verbond van Sint-Jorisgilden zijn momenteel 7 Sint-Jorisgilden aangesloten.

Sinds 2005 zijn ook andere kruisboogverenigingen vertegenwoordigd bij Vlas. Dit dankzij de aansluiting van de Landelijke Unie der Kruisboogschutters (LUK). Bij LUK zijn meer dan 25 verschillende kruisboogverenigingen aangesloten.

Nieuws

TREND magazine 2023 online

24 mei 2023

TREND 2023 staat online!
Ontdek de hoogtepunten van 2022, lees inspirerende verhalen en maak kennis met enkele van onze clubs en hun gedreven leden.

Tegemoetkoming lidgeld sportclub

28 mrt 2023

Dankzij onze erkenning bij Sport Vlaanderen kan je bij je mutualiteit een stukje lidgeld van je sportclub terugvorderen. Enkele mutualiteiten verhoogden recent deze terugbetaling... tijd voor een update.

Ondersteuning via sportnoodlening

16 feb 2023

Het Vlaams Parlement voorziet 50 miljoen euro voor noodleningen om de liquiditeitsproblemen op te vangen en/of om te investeren in duurzame energie. Aanvragen moeten rechtsreeks bij Sport Vlaanderen worden ingediend.

strafregister trainers

Uittreksel strafregister verplichting

30 jan 2023

Vanaf 1 februari 2023 moet iedereen die met kinderen of jongeren wil werken, een uittreksel uit het strafregister voorleggen aan de sportorganisatie waarmee ze een overeenkomst afsluiten. Hoe pak je dit best aan ?